21 oktober 2012

Hembakad pizza



Förra fredagen kom min fru hem med en sak som stått på min önskelista ett tag men ännu inte dykt upp i ett paket förrän hon infriade min önskan bara sådär utan något speciellt att fira. Vad var det i paketet då? Jo det var en pizzasten/baksten, just denna är designad av Jamie Oliver. Syftet med denna är att man värmer upp den innan pizzan bakas på den vilket ger en krispig botten på pizzan.

Idag var det så dags att premiäranvända den och här kommer några tips för den som tänker investera i en liknande. Läs igenom instruktionerna innan det är dags att använda, min sten skulle brännas av 1 timma på högsta temperatur innan första användning - något som jag missat helt så det fick bli 45 minuter.
Fundera hur du ska få pizzan från bänken till stenen, jag gjorde ett försök med hjälp av en tallrikstablett då det var det enda jag hade hemma som kunde fungera. Det gick bra med den första pizzan, inte lika bra med den andra (om man tittar noga på bilderna så syns det).

Men pizzan blev god, krispig och smakrik samt med bonusen att man kunda ha på exakt det man själv tycker om utan att behöva betala tillägg hos pizzerian. Så från och med nu så blir det hembakt pizza hos oss.

Grunden till pizzan är degen och tomatsåsen så de recepten får ni här. Fyllningen får ni fundera över själv, på vår pizza fanns följande:

Tomatsås
Riven ost
Rökt skinka
Färska champinjoner
Skivade cocktailtomater
Räkor
Skivad färsk mozzarella
Lufttorkad skinka (lades på efter)
Ruccola (lades på efter)

Pizzadeg
(3-4 pizzor)
25 gram jäst
2,5 dl ljummet vatten (ej över 37 grader)
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl special

Bästa sättet att få en bra pizzadeg är att använda någon form av maskin då den blir bäst om den jobbas ordentligt ett tag. 
Smula ner jästen i degbunken och blanda ut den i vattnet tills den löser sig. Tillsätt olja, salt och större delen av mjölet. Arbeta degen tills den blir smidig, ca 10 minuter i degblandare/assistent, låt den sedan jäsa övertäckt i ca 1 timme. 

Tomatsås
(ca 8-10 pizzor)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 krm nymalen svartpeppar
3 msk tomatpuré
400 gram passerade tomater
1 msk blandade torkade örtkryddor (ex basilika, timjan och persilja)
1 tsk salt
1 tsk flytande honung (alt strösocker)

Finhacka lök och vitlök, hetta upp en kastrull med olivolja och fräs löken samt svartpeppar i den tills den börjar mjukna utan att få färg. Tillsätt tomatpuré, passerade tomater, örtkryddor, salt och honung. Låt såsen koka på låg värme ca 20 minuter. Smaka av den och mixa den sedan slät. Pizzasås som blir över fryses in i portionspåsar så att de är enkelt att ta fram nästa gång det är dags att baka pizza.



Fixa pizzan

Förvärm pizzastenen på högsta ugnsvärme i ca 10 minuter.
Dela upp den färdigjästa degen i 3-4 jämnstora degklumpar och kavla ut dem på ett mjölat bakbord.
Bred tomatsåsen jämnt över pizzan och strö sedan över osten. Lägg på önskad fyllning och lyft sedan över degen till pizzastenen, den svåraste biten av processen. Ett annat sätt är att lägga den utbakade pizzabotten på ett bakplåtspapper innan fyllningen läggs på vilket gör det lättare att flytta över den till stenen, nackdelen är att botten inte blir riktigt lika krispig.
Sätt in pizzastenen med pizzan i ugnen och baka den ca 8-10 minuter tills pizzan fått en fin färg på kanter och ovanpå. Om du som oss vill ha lite färska ingredienser på som lufttorkad skinka och ruccola, lägg då på dem direkt när du tar ut pizzan från ugnen.
Lyft av pizzan från stenen och låt pizzan vila någon minut, dela den sedan i portionsbitar och njut. Om du ska baka flera pizzor, upprepa då processen innan du börjar njuta av din första tugga så att nästa pizza är klar när du ätit upp.






Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar