25 juni 2013

Rabarberkaka med farinsocker och kanel

Här kommer ett till tips på hur man kan ta hand om sina rabarber. En ganska enkel kaka av göra som inte kräver några maskiner utan bara är att röra ihop.

Rabarberkaka med farinsocker och kanel
(1 långpanna)

6 ägg 
3,5 dl stösocker
2 dl farinsocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
500 gram rabarber
0,5 dl pärlsocker
75 gram smör

ströbröd och smör/margarin till att bröa plåten

Rör samman ägg, farinsocker och strösocker utan att vispa dem hårt. Blanda vetemjöl med kanel och vaniljsocker, blanda sedan ner det i äggsmeten. 
Skär rabarberna i tunna skivor och blanda ner dessa i smeten. 
Smörj och bröa långpannan och häll därefter ut smeten i den, bred ut den så att den täcker långpannan jämnt. Strö över pärlsocker och skär tunna skiva av smöret med hjälp av en osthyvel och lägg dem på toppen av kaksmeten. Sätt in ugnsplåten på 200 grader i ca 25-30 minuter tills kakan är genomgräddad, använd en provsticka för att kontrollera. 





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

22 juni 2013

Rabarbersaft med touch av lime och vanilj

Det är nog ganska många som har rabarber som börjar växa till sig på tomten och behöver något bra tips på vad man kan göra av dem. Här kommer ett enkelt saftrecept som går snabbt att koka och inte kräver särskilt många ingredienser.

Rabarbersaft med touch av lime och vanilj
(ca 2,5-3 liter saft)

1 kg rabarber (putsade)
1,5 liter vatten
1 vaniljstång
4,5 dl strösocker
2 st lime, saften från frukterna

Tvätta av rabarberna och skär bort toppen och ändan på dem. Skär dem sedan i små bitar och lägg dem i en stor kastrull tillsammans med vattnet och vaniljstången som ska delas på längden. Koka upp allt och låt det sedan koka i ca 15 minuter, undvik att röra runt i kastrullen då det gör att saften blir grumlig.
Sila sedan av rabarberna och vaniljen, koka upp spadet igen tillsammans med sockret och limesaften så att sockret löser sig. Låt allt svalna och häll sedan upp saften i lämplig flaska eller tillbringare.
Saften spädes efter egen smak men en riktlinje kan vara 1 del saft och 1 del vatten.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

20 juni 2013

Italiensk sill med soltorkad tomat, basilika och parmesan

Här kommer en enkel och snabb sill att fixa till som baseras på färdig inläggningssill, så kallad 5-minuterssill. Självklart så vinner den på att stå ett dygn men har man bråttom så räcker det nog med några timmar.

Italiensk sill med soltorkad tomat, basilika och parmesan
1 pkt 5-minuterssill (420 gram)
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl majonnäs (hemmagjord)
0,5 st vitlökslklyfta
2 st marinerade soltorkade tomater
1 msk fryst hackad basilika
0,5 dl finriven parmesanost äpple

Blanda samman yoghurten med majonnäs och pressad vitlök. Finhackad de soltorkade tomaterna och rör sedan ner tillsammans med hackad basilika och riven parmesan. Skär sillen i lämpligt stora bitar och blanda sedan ner med övriga ingredienser. Häll upp allt i en skål eller burk och låt sillen stå kallt i något dygn så att smakerna binds samman.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Curry- och äppelsill med smak av dill

Här kommer en enkel och snabb sill att fixa till som baseras på färdig inläggningssill, så kallad 5-minuterssill. Självklart så vinner den på att stå ett dygn men har man bråttom så räcker det nog med några timmar.

Curry- och äppelsill med smak av dill
1 pkt 5-minuterssill (420 gram)
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl majonnäs (hemmagjord)
1 tsk currypulver
1 msk fryst hackad dill
1 dl grovrivet äpple

Blanda samman yoghurten med majonnäs och currypulver. Rör sedan ner den hackade dillen och rivet äpple. Skär sillen i lämpligt stora bitar och blanda sedan ner med övriga ingredienser. Häll upp allt i en skål eller burk och låt sillen stå kallt i något dygn så att smakerna binds samman.






Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

13 juni 2013

Examenslunch 2013 på Restaurang Guldtuppen

6:ornas examenslunch 2013

Under de tre år som jag arbetat på Vasaskolan så har det serverats examenslunch för de elever som slutar 6:e klass och går vidare till nya skolor, och i går den 13 juni var det dags för årets lunch. Själva lunchen består av en 3-rätters måltid där förrätt och efterrätt serveras vid bordet medan varmrätten serveras som en buffé. Förutom själva måltiden så innehåller lunchen uppträdanden av olika slag från elever samt personal på skolan samt tal från rektorn och stipendieutdelning till elever som utmärkt sig på olika vis.

Det är jag som köksmästare som har bestämt menyn i samråd med den arrangörsgrupp som ligger bakom planeringen av examenslunchen. Där ingår förutom jag en del av lärarkåren samt några ur den administrativa personalen. Men det är inte bara vi som ser till att detta blir en minnesvärd dag för eleverna i årskurs 6, till vår hjälp har vi de elever som går i årskurs 5. De hjälper till med att duka upp i matsalen, är serveringspersonal samt konferencierer under lunchen, hjälper till med uppläggning dessert samt att de är med när matsalen ska städas och ställas i ordning efter lunchens slut. Utan hjälp från dessa elever så skulle inte detta evenemang bli av.

För oss i köket är det ett kul avbrott från vardagen att ordna en annan typ av lunch. För mig personligen så det också kul att få användning av kunskaper som ligger lite i träda under resten av året. Detta år var det även lite speciellt för mig av flera olika anledningar. Först och främst eftersom det är bland det sista jag gör på Vasaskolan innan jag går vidare för nya äventyr. Men sen är de här 6:orna elever som jag följt genom hela deras mellanstadietid, och just detta sista år i 6:an har jag varit med på deras lägerskola i början av läsåret men även utkämpat en kamp mot dem på fotbollsplanen. Så av de tre årgångar som jag varit med och lagat examenslunch till så är nog de här eleverna de jag kommer att sakna mest.

Men maten då tänker ni, vad var det som serverades? Menyn har sett ganska likadan ut under alla tre år men vissa förändringar har gjorts varje år, ibland när det gäller ingredienser och ibland när det gäller uppläggningen. Men årets meny är nog den mest lyckade när det kommer både till innehåll och hur det serverades. Om ni blir lite sugen och vill laga till förrätten eller desserten så hittar ni receptet på Skagenröran här och receptet på Pannacottan här  Både receptet finns för 4 gäster och 100 gäster.


Förrätt

Cocktail på krämig skagenröra toppad 
med spröd sallad och serverad med smörstekt toast 



***

Varmrätt

Stekt kycklingfilé av gårdskyckling med spenat- och basilikasås, 
smörslungade primörer och risollepotatis

***

Dessert

Vaniljpannacotta med lime- och myntamarinerade jordgubbar








Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  


 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

10 juni 2013

Kokta blåmusslor med pasta tonnarelli och ramslökspesto

Här kommer en härlig pastarätt som får sin smak från ramslökspesto och färska blåmusslor, självklart kan man byta ut peston gjord på ramslök mot vanligt pesto om man inte får tag på den. Den färska pastan jag använde heter Tonnarelli och är en lite tjockare spaghetti, men även här går det självklart att byta den mot en annan likvärdig pasta.







Kokta blåmusslor med pasta tonnarelli och ramslökspesto
(2 portioner)
1 st nät blåmusslor
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
25 gram smör
2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde

Tvätta blåmusslorna noga och rensa bort eventuellt "skägg" och avlagringar på skalet. Kasta bort skadade musslor eller musslor som inte sluter sig. Skölj dem sedan en stund genom att lägga dem i kallt vatten så att det inte blir sand i maten. Finhacka gul lök och vitlök, smält smöret i en djup kastrull och sautera löken på medelvärme. När den mjuknat höj då upp värmen och lägg i de sköljda musslorna. Låt allt fräsa någon minut och slå sedan över det vita vinet. Lägg på locket på kastrullen och låt sedan musslorna koka under locka i några minuter. Tillsätt därefter grädden och lägg på locket igen, koka sedan allt tills musslorna öppnat sig helt. Lyft ur musslorna, rensa bort eventuella stängda musslor, och ställ dem åt sidan. Sätt tillbaks kastrullen på spisen och låt såsen reducera ner till hälften så att den blir krämig. Sila därefter av såsen, smaka av med salt och lägg tillbaks musslorna i såsen. Varmhåll det sedan under på svag värme tills pastan är färdigkokt.

250 gram Pasta Tonnarelli
1 dl ramslökspesto
10 st cocktailkapris
5 st marinerad soltorkade tomater

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Under tiden som den kokar ta av stjälkarna på kaprisen och dela dem i hälften. Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda sedan dem tillsammans med kapris och peston. När pastan är färdigkokt häll då av vattnet från den och blanda samman den med pestoblandningen. 
Häll över pastan i en stor bunke eller vid kastrull och slå över musslorna samt såsen. Blanda runt allt så att smakerna binds samman och lägg upp det på två tallrikar. Avluta med att mala över lite svartpeppar från kvarn och riv över färsk parmesan. Servera genast.




Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

2 juni 2013

Helgrillad fläskfilé från rapsgris med kaffekryddad rubb serverat med gurk- och limetsatsiki samt ljummen potatissallad med avokado och fetaost

Att helgrilla kött är lika enkelt som att helsteka kött i ugnen. Det man ska tänka på är att man gör det med indirekt värme, dvs att köttet ligger vid sidan om glöden istället för direkt över. Sen ska man självklart använda sig av en stektermometer för att kunna hålla kolla på när köttet är klart.
Den här gången valde jag att helgrilla fläskfilé från rapsgris och för att sätta smak på köttet gjord jag en torr marinad en så kallad rubb som smaksattes med bland annat kaffe. Det som är viktigt när man använder en rubb är att den gnids in köttet ett bra tag innan tillagningen så att smakerna hinner gå in i köttet precis som när man lägger det i en flytande marinad.

Helgrillad fläskfilé från rapsgris med kaffekryddad rubb
(3-4 portioner)
1 fläskfilé från rapsgris (ca 500 gram)

Rubb:
1 tsk pepparmix
1 piri piri, torkad
1 tsk sesamfrö
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk dragon, torkad
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 msk brun farin
1 tsk kaffe, mald
Krossa pepparmix, piri piri och sesamfrö i en mortel eller kryddkvarn. Blanda sedan samman det med övriga kryddor samt kaffet. Ta fläskfilén och putsa bort eventuella senor, gnid sedan i kryddblandningen ordentligt i köttet hela vägen runtom. Ställ sedan köttet kallt i minst 2 timmar och ta sedan fram det ca 30 minuter innan tillagning så att köttet blir rumstempererat vilket ger en bättre stekning.
När grillglöden är bra lägg då fläskfilén direkt över glöden och ge den en fin yta. Fördela sedan kolen så att glöden ligger runt kanterna med en fri yta i mitten. Placera fläskfilén i mitten och sätt en stektermometer i kärnan på den. Låt sedan köttet grillas indirekt under lock tills den visar en kärntemperatur på 68 grader (räkna med ca 20-25 minuter), köttet kan med fördel vändas några gånger under tiden. När köttet är klart lyft då ut det från grillen och låt det vila i en bit folie, det gör att kärntemperaturen höjs ytterligare några grader och även att köttet inte tappar så mycket köttsaft när det skärs upp.



Gurk- och limetsatsiki
(4 portioner)

1 dl turkisk yoghurt
1 dl riven gurka
1 st pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
skal från 1 lime

Blanda samman alla ingredienserna och låt dem sedan stå kall i minst 1 timma så att smakerna bind samman. Innan servering topp tsatsikin med några droppar god olivolja och lite nymald svartpeppar.










Ljummen potatissallad med avokado och fetaost
(4 portioner)
8 st små potatisar (ca 200 gram)
2 st snackspaprika
200 gram stora champinjoner
4 st salladslökar
100 gram gurka
2 st avokado
1 paket hel fetost (150 gram)

Tvätta potatisen noggrant, koka den sedan tills den är genomkokt. Häll av vätskan och låt den svalna. 
Dela paprikorna på hälften och grilla dem tillsammans med champinjonerna tills de för en fin färg. Skär de kokta potatisarna i breda skivor, strimla alla grönsaker och blanda samman med potatisen. Dela avokadon på hälften och skär dem i tunna skivor, blanda sedan ner i potatissalladen. Avluta med att smula fetaosten och blanda samman med resten av ingredienserna. 




Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken


1 juni 2013

Öppen omelett med lufttorkad skinka och färskriven parmesan

Omeletten är en sån där ultimat rätt som kan varieras i alla oändlighet. Man kan både smaksätta själva äggsmeten på olika sätt och förändra smaken genom det som tillsätts ovanpå äggstanningen.
Idag gjorde jag en omelett för två till lunch som toppades med en härlig lufttorkade skinka (prosciutto) och lite färskriven parmesan på toppen. Alldeles lämpligt stor som lunchrätt för två men är man ordentligt hungrig så får man nog i sig den på egen hand också.

Öppen omelett med lufttorkad skinka och färskriven parmesan
(2 portioner)

4 st ägg
1 msk vatten
0,5 tsk salt
5 droppar tabasco
15 gram smör

1 dl riven ost (mild)
10 st cocktailtomater
2 st salladslökar
5 skivor prosciutto
0,5 dl färskriven parmesan

Vispa samman ägg, vatten, salt och tabasco. Värm en stekpanna och lägg i smöret, när det precis har smält tillsätt då äggsmeten och sänk ner värmen på plattan till medelläge. När äggen börjar stelna i kanterna dra då försiktigt in dem mot mitten så att lös äggstanning rinner ut i kanten och stelnar. Upprepa denna process tills all äggstanning börjar stanna av. Tillsätt då den milda rivna osten på toppen, tillsammans med halverade cocktailtomater och finstrimlad salladslök. Riv prosciutton i strimlor och lägg denna överst på omeletten. När man ser att alla äggstanning stelnat är omeletten klar. Avsluta med strö över den färskrivna parmesanen och serverar genast. 




Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken