23 juli 2013

Grillad kryddig kycklingfilé med mole och avokadofylld quesadilla

I helgen som gick hade vi ännu en av våra temamiddagar tillsammans med våra vänner. Den här gången hade vi kommit till bokstaven M i vår resa jorden runt och då föll valet på Mexiko. Många förknippar nog Mexikansk mat med tacos och texmex men om du åker till landet så tror jag du får svårt att hitta någon restaurang som serverar tacobuffé. Däremot finns smakerna och ingredienserna med i det Mexikanska köket. Jag ansvarade för varmrätten denna gång och efter lite letande på internet så föll valet på att laga till en rätt med mole som huvudfokus. Mole är en traditionell Mexikansk sås som får sin speciella karaktär av att choklad är en av ingredienserna. Till såsen serverade jag kycklingfilé som jag smaksatte med en kryddrubb och sedan grillade samt en quesadilla med fyllning av avokado som även den fick en vända på grillen.

Mole
(6-8 portioner)
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 st anchochili, torkad
1 st röd spansk peppar
2 msk rapsolja
1 msk sesamfrön
0,5 msk spiskummin
2 st tomater
1 dl rött vin
3 dl vatten
3 msk kycklingfond
6 st kryddnejlikor, hela
1 st kanelstång
1 dl russin
25 g choklad
25 g smör
2 tsk maizena + 1 dl vatten till redning
0,5-1 tsk salt
sockerkulör/collorit soya


Kryddbehållare
Finhacka lök och vitlök, kärna ur chilifrukterna och finhacka även dem. Värm rapsoljan i en kastrull och bryn försiktigt löken, chilin, sesamfröna samt spiskummin. När löken börjar få färg och mjuknat tillsätt då finhackade tomater tillsammans med rött vin, vatten och kycklingfond. Lägg ner nejlikor samt kanelstång, gärna i en kryddbehållare om det finns så att det är lätt att plocka ur dem sedan. Tillsätt även russinen, låt därefter såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme i ca 40 minuter. Plocka därefter ur nejlikor och kanelstång och mixa resten av såsen med en mixerstav. Sila sedan genom nätstil, se till att pressa ur all buljong ur grönsaksblandningen. Häll tillbaka såsen i kastrullen och koka upp den igen, tillsätt därefter chokladen och smöret i små bitar under omrörning. Blanda redningen och red av till "gräddsåskonsistens", avsluta med att smaka av med salt samt färgsätt med sockerkulör så att såsen blir chokladfärgad. Såsen kan med fördel förberedas dagen innan då den bara blir bättre om den får stå och drag till sig.

Mole grund



Mexikansk barbequekyckling
( 4 portioner)
4 st kycklingfiléer (ca 600 gram)
Rubb:
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk farinsocker
1 krm malen koriander
2 krm anchochilipulver
2 krm vitlökspulver

Några timmar innan tillagning är det dags att förbereda kycklingen. Blanda samman kryddorna och gnid in kryddblandningen ordentligt i kycklingköttet. Ställ därefter in kycklingen övertäckt i kylen och låt den sedan stå fram till tillagning. 
Ta fram kycklingfiléerna ur kyl minst 30 minuter innan tillagning så att de tillagas bättre. När temperaturen på grillen är den rätta lägg då på kycklingen och grilla på den på båda sidor, lägg den sedan med indirekt värme och låt den sakta gå klar. På så sätt får man en saftig kyckling med fin yta, använd gärna en stektermometer för att kontrollera att innertemperaturen är den rätta dvs 72 grader C.

Avokadofylld quesadilla
(4 st)
0,5 röd chili
0,5 st röd lök
2 st tomater
3 st avokado
1 vitlöksklyfta, pressad
saft från 1 lime
200 gram riven mozzarellaost
0,5 kruka färsk koriander
1 tsk salt
8 st medelstora tortilla
rapsolja till stekning

Kärna ur den röda chilin och finhacka den tillsammans med den röda löken, lägg dem därefter i en bunke. Tärna tomaterna fint och pressa ut saften av dem genom en nätsil, lägg därefter tomatköttet i bunken tillsammans med lök och chili. Dela på avokadon, ta ur kärnorna och hacka även dem fint. Blanda sedan dem med övriga ingredienser i bunken tillsammans med pressad vitlök, limesaften och mozzarellaosten. Hacka ner koriandern och smaka av röran med salt. Fördela sedan röran på 4 st tortillas. Ta de 4 återstående tortillas och lägg dem ovanpå som lock, pressa därefter ihop dem försiktigt. Värm en stekpanna till medelvärme och tillsätt rapsolja. Stek därefter quesadillan ca 3-4 minuter på varje sida så att de får en fin färg och ingredienserna smälter samman. Lyft därefter ur dem och låt dem svalna. Skär dem i halvor och värm därefter på dem på grillen över hög värme när kycklingen börjar bli klar.









Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

21 juli 2013

Fruktig melonbål med lime

Här kommer en enkel och uppfriskande sommarbål som passar för hela familjen då den inte innehåller någon form av alkohol eller starkare smaker

Melonbål med lime 
(ca 1 liter)

1 kg vattenmelon
0,5 dl Roses cordial lime juice
5 dl sprite
ca 10 st isbitar

Dela melonen och ta bort alla kärnor. Skär den i stora kuber och lägg dem i en hög bunke eller liknande. Mixa sönder melonen med hjälp av en mixerstav tills den blir slät. Blanda ner Cordial lime i melonen. Häll blandningen i en tillbringare och tillsätt sprite tillsammans med isbitar. Rör om försiktigt så att kolsyran inte försvinner och servera genast.



Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

6 juli 2013

Mexikansk barbequekyckling med grillad quesadilla och honungs- & vitlöksyoghurt





Vi åt tacos till middag igår vilket oftast innebär att det finns lite små rester av de ingredienser som utgör buffén. Istället för att de ska gå till spillo så valde jag att köra vidare på temat Mexiko idag med kyckling, quesadilla och en yoghurtsås till det. Jag lagade till det hela på grillen med lite förarbete i köket men självklart kan man laga denna rätt utan att starta upp grillen och använda sig av ugn/spis istället. Kycklingen fick en rubb på kryddor som man förknippar med tex-mex, till quesadillan använde jag en del av resterna från dagen innan som fyllning men här kan man ju variera lite med vad man har hemma. Se dock till att inte fylla den för mycket då den bara blir blöt och kladdig då.





Mexikansk barbequekyckling
( 4 portioner)
4 st kycklingfiléer (ca 600 gram)
Rubb:
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk farinsocker
2 krm anchochilipulver
2 krm vitlökspulver

Ta fram kycklingfiléerna ur kyl minst 30 minuter innan tillagning så att de tillagas bättre. Blanda samman kryddorna och gnid in kryddblandningen ordentligt i kycklingköttet. Låt det sedan stå fram till tillagning. 
När temperaturen på grillen är den rätta lägg då på kycklingen och grilla på den på båda sidor, lägg den sedan med indirekt värme och låt den sakta gå klar. På så sätt får man en saftig kyckling med fin yta, använd gärna en stektermometer för att kontrollera att innertemperaturen är den rätta dvs 72 grader C.

Grillad quesadilla
(4 st)
3 dl riven ost
1 vitlöksklyfta, pressad
1,5 dl majonnäs
1 dl ajvar relish (mild)
1 röd snackspaprika
1 tomat
1 avokado
5-6 st skivor jalapeno 
8 st medelstora tortilla
rapsolja till stekning

Rör samman riven ost, pressad vitlök, majonnäs och ajvar relish. Finhacka paprika, tomat, avokado och jalapeno. Blanda sedan dem med övriga ingredienser och fördela på 4 st tortillas. Ta de 4 återstående tortillas och lägg dem ovanpå som lock, pressa därefter ihop dem försiktigt. Värm en stekpanna till medelvärme och tillsätt rapsolja. Stek därefter quesadillan ca 3-4 minuter på varje sida så att de får en fin färg och ingredienserna smälter samman. Lyft därefter ur dem och låt dem svalna. Skär dem i halvor och värm därefter på dem på grillen över hög värme när kycklingen börjar bli klar.

Honungs- och vitlöksyoghurt
(4 portioner)
3 dl turkisk yoghurt
2 st vitlöksklyftor 
1,5 tsk flytande honung
0,5 tsk flingsalt
4-5 droppar tabasco

Pressa ner vitlöken i yoghurten, rör ihop det. Tillsätt därefter honung, flingsalt och tabasco. Låt såsen stå och dra till sig i kylskåp minst 30 minuter innan servering. Ta gärna fram den en stund innan servering så att den inte är kylskåpskall.






Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

4 juli 2013

Pasta tagliatelle med sås på rökt lax och babyspenat

Här kommer en snabb och enkel sås som får en härlig smak av den rökta laxen. Som pasta har jag valt en färsk tagliatelle som jag tycker passar bra till den krämiga såsen men här står det ju fritt att välja efter tycke och smak. Ger inga instruktioner på hur pastan ska kokas utan det får man läsa sig till på förpackningen, men tänk på att såsen ska alltid vänta på pastan och inte tvärt om.

Pasta tagliatelle med sås på rökt lax och babyspenat
(4 portioner)

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl vitt vin
1,5 msk kycklingfond
3 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
300 gram rökt skivad lax
maizenamjöl + vatten till redning
70 gram babyspenat
skal från 1 citron
saften från 0,5 citron
nymalen svartpeppar
ev salt

Finhacka löken och sautera den mjuk i en kastrull med smör. Slå på vinet och låt det koka upp, koka det sedan några minuter och tillsätt därefter kycklingfond samt vispgrädde. Låt allt koka upp igen och låt det puttra på svag värme i 5 minuter. Tillsätt därefter mjölken tillsammans med laxen som strimlas. Låt nu såsen koka i ytterligare 5 minuter innan den reds av med maizenamjöl blandat med vatten till en krämig konsistens. 
Rör därefter i babyspenaten tillsammans med citronsaft och citronskal. Krydda med svartpeppar och ev lite salt (tänk på att den rökta laxen är salt i sig). Låt såsen koka några minuter och servera sedan med nykokt pasta.



Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken